Archiv - Mezinárodní horolezecký filmový festival - MHFF
     
  Nový ročník MHFF  
       
     
  Seznam filmů 2007  
       



 
Teplice nad Metují

Seznam minulých ročníků:

 

============= 24. Mezinárodní horolezecký filmový festival, 23.-26.8. 2007 ======================

24. MEZINÁRODNÍ HOROLEZECKÝ FILMOVÝ FESTIVAL
Teplice nad Metují, Česká republika, 23. – 26. srpna 2007

pořádají

Město Teplice nad Metují a generální partner Petr Maštálko
(Protipožární zabezpečení staveb Mělník), BártSport Praha, Galaxie sport s.r.o. Praha
Mastalko  Logo BS

ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky a Královéhradeckým krajem

s podporou dalších sponzorů, jimiž jsou:
České dráhy, Pivovar Náchod a.s, Sportiv Redpoint Teplice nad Metují , Boulder s.r.o. Praha, Český rozhlas Hradec Králové, Rádio Magic, Montana Climbing Magazine Brno, Hannah Czech Plzeň, Český horolezecký svaz, Rock Point s.r.o. Praha, Lanex a.s. Bolatice, Alpine Pro a.s. Praha, ProMoPro s.r.o. Praha, Direct Alpine s.r.o.Liberec, SPORT prima spol. s r.o. Hodonín, KIWI svět map a průvodců s.r.o. Praha, Obec Adršpach, Technické služby s.r.o. Adršpach, Český ráj Outdoor sports s.r.o. Mladá Boleslav, Net-sport s.r.o. Olomouc, Stavební firma Radek Myška Teplice nad Metují, ELPOL POLICE s.r.o. Police nad Metují, VAK a.s. Náchod, Renata Lepšová – UP ? DOWN SPORT Náchod, Kulturní a sportovní nadace města Náchoda, Hotel Javor Adršpach PRJ, Adventura s.r.o. Praha, Tisk Ofset Úpice, Bohemia Sport Toman, Jiří Fidrant-North Trappers Úštěk, RP Komponent spol. s r. o. Dvůr Králové nad Labem, Grim a synové Bukovice, s.r.o. Police nad Metují, Hobra Školník s.r.o.Broumov, CDS a.s. Náchod, Bernard Lainka Prachatice, G.D.P.P. spol. s r.o. Teplice nad Metují, Haven, Květiny Drobková Police nad Metují, Martin Diviš – MOIRA Praha, Bemaniax Lomnice nad Popelkou a řezbář „Hlavní ceny festivalu“ Petr Kysela Machov

Plakat 2007 MHFF

O posledním srpnovém víkendu ve dnech od 23.8. – 26.8. 2007 opět ožije město Teplice nad Metují horolezeckým festivalem. Letos již 24. ročníkem.

Jako host festivalu je pozvána italská lezkyně Jenny Lavarda, která se s námi podělí o své lezecké zážitky.  V mezinárodní odborné porotě zasednou: slovenský horolezec Igor Koller, fotograf a horolezec Petr Piechowicz, Wojciech Popkiewicz a Američan Paul Kallmes-spolutvůrce  knihy o Vittorio  Sellovi  a  tajemník festivalu v Telluride.
Předsedou poroty bude český filmař Martin Kratochvíl, který již léta přispívá do soutěže filmy vlastní produkce a získal na MHFF i několik ocenění. Letos "ochutná" festival z "druhé strany barikády".
Mezi pozvanými hosty je i mladý český horolezec Marek Holeček, předvede své diashow v trošku novém pojetí v rámci sobotního doprovodného programu, který se bude odehrávat na místním hřišti. Při dalším večerním promítání uvidí návštěvníci visual show-Humi outdoor expedice Pamír-Hindúkuš 2006 Karly Štěpánkové.
Festival bude zahájen vernisáží výstavy fotografa Jiřího Hladíka, který je členem Unie výtvarných umělců ČR (iaa aiap UNESCO). Jeho fotografie najdete i v časopisu National Geographic.
Do sportovního doprovodného programu je zařazen Bouldering - závody ve sportovním lezení na umělé stěně a tradiční a letos již 14. Bufo Cross – běh Teplickými skalami.
Z hudebního programu nesmíme zapomenout na hlavní koncert v sobotu na místním hřišti – kapela Děda Mládek Illegal Band. Dále se představí kapela Telegraf a kapela Vyhoukaná Sowa, která měla loni obrovský úspěch.
Nedělní bohoslužba za zemřelé horolezce bude opět v kostele na Kamenci a začne v 9 hodin. Letos přibude i varhanní koncert. V neděli v 10 hodin si nenechte ujít  v kině diashow Milana Minaříka pod názvem – Lhotse.
Kromě těchto akcí jsou pro diváky připraveny ceny, které obdrží před každým blokem filmů podle vylosované vstupenky, dále divácká soutěž o nejlepší film, kteří diváci vyberou a autor vítězného filmu obdrží vyřezávaného Boryše z dílny Petra Kysely.
Festival bude ukončen v neděli v kině slavnostním vyhlášením výsledků a projekcí vítězných filmů.

Máša Jirmannová, ředitelka festivalu

Pravidla soutěže a přihlašovací formulář si můžete nahrát zde:

Přihláška/Entry Form (Uzávěrka/Deadline 31.5.2007):

Pravidla soutěže 2007: Regulations 2007:

============= 23. Mezinárodní horolezecký filmový festival, 24.-27.8. 2006 ======================

Město Teplice nad Metují
ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky a Královéhradeckým krajem
a
partner festivalu HUDYsport

pořádají
s dalšími sponzory, partnery, kteří jsou:
České dráhy, Pivovar Náchod a.s., HUDYsport , Sportiv Redpoint Teplice nad Metují , Český rozhlas Hradec Králové, Rádio Metuje, Montana Climbing Magazine Brno, Hannah Czech Plzeň, Český horolezecký svaz, Rock Point s.r.o. Praha, Lanex a.s. Bolatice, Alpine Pro a.s. Praha, ProMoPro s.r.o. Praha, Kulturní a sportovní nadace města Náchoda, Direct Alpine s.r.o.Liberec, SPORT prima spol. s r.o. Hodonín, KIWI svět map a průvodců s.r.o. Praha a Bernard Lainka Prachatice

23. Mezinárodní horolezecký filmový festival
Teplice nad Metují, Česká republika, 24.-27.8. 2006

Beseda s horolezci Oldou Kopalem a Bohumilem Sýkorou - HLÁSKA - 50 let od prvovýstupu a projekce filmu Jana Špáty „Okamžik radosti“
Pátek: 25.8. 2006 v 10.00 hodin, kino Teplice nad Metují

Letošní 23. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu zahájí vernisáž výstavy fotografií horolezce Adama Prázy
ve čtvrtek 24. srpna. Loňský italský film The Conquest of K2 (Dobytí K2), který získal hlavní cenu festivalu mohou diváci shlédnout již při slavnostním zahájení v kině od 18 hodin a poté v dalších blocích ostatní loňské vítězné filmy.
Kromě promítání 33 soutěžních filmů v kině a jejich repríz v místní škole je připraven pro návštěvníky bohatý doprovodný program. Besedy s horolezeckými osobnostmi jako je Igor Koller, Radek Jaroš a Pepe Piechowicz, Český pohár ve sportovním lezení v Boulderingu, Bufo Cross,běh Teplickými skalami- letos již 13. ročník.
Hostem festivalu je polský horolezec Piotr Pustelnik – přemožitel nejméně sedmi osmitisícovek. Představí se nám v besedě v neděli v dopoledních hodinách v kině a je také členem mezinárodní poroty. Šéfem odborné poroty je předseda Slovenského horolezeckého svazu Pavol Vaško. Mezi další členy letos patří známý fotograf a člen Unie výtvarných umělců ČR (iaa aiap UNESCO) Jiří Hladík, režisér, scenárista dokumentárních a hraných filmů Rudolf Adler a ženskou část zastupuje česká horolezkyně Soňa Boštíková ( držitelka českého ženského horolezeckého výškového rekordu a přemožitelka dvou osmitisícovek).
V hudebním programu zazní koncerty skupiny Doctor P.P.,Vyhoukaná Sowa, Jauvajs, Mimesis a v duchu country – místní kapela Country & Blues Expres.
Losování diváckých kuponů s cenami a také divácká soutěž o nejlepší film zůstává i nadále. Kategorie filmů jsou zrušeny a jsou nahrazeny cenami – Cena za nejlepší dokument, Cena za nejlepší horolezecký film. Zůstává Hlavní cena festivalu a Cena města.
Kromě odborné poroty hlasují i diváci a vybírají nejlepší film a jeho autor pak získá Cenu diváka - vyřezaného Boryše z dílny Petra Kysely. Diváci jsou také odměněni – po slavnostním ukončení na ně čeká před kinem sud piva.
Festival zakončí slavnostní předání cen a projekce vítězných filmů v neděli 27. srpna v kině.
Přijeďte v těchto srpnových dnech do Teplic nad Metují, nebudete litovat
Máša Jirmannová, ředitelka festivalu

Vstupné na festivalu:
Kino - filmový blok 50,-Kč
Škola - filmový blok 40,-Kč
Hřiště - doprovodný program - PÁTEK 25.8.2006 80,-Kč, SOBOTA 26.8.2006 100,-Kč
Český pohár ve sportovním lezení v Boulderingu - zdarma
Výstavy - vstupné dobrovolné

Tisková zpráva po ukončení festivalu:
O posledním srpnovém víkendu se zaplnily ulice a parky a hlavně kinosál Teplic nad Metují – konal se 23. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu. Soutěžní filmy shlédlo 4000 diváků.
Filmové soutěže se zúčastnilo 32 filmů od 26 režisérů, z 10 zemí, ze 4 kontinentů. Organizátoři kladně vnímají nárůst domácí filmové produkce – přihlášených bylo sedm filmů české výroby. Odborná porota ve složení Soňa Boštíková – česká horolezkyně, Rudofl Adler – režisér a scénárista, Jiří Hladík – fotograf, Piotr Pustelnik – polský alpinista a Pavel Vaško – předseda slovenského horolezeckého svazu James, rozhodla o vítězných filmech prakticky jednohlasně. Hlavní cenu získal americký film Return 2 Sender, který přihlásil americký lezec Timmy O´Neil. Porota ocenila vtipné zpracování významného obsahu a motivační a metodické podněty. Cenu za nejlepší horolezecký film si odnesl Zdeněk Strnad za film Taktovka – 80 let od prvovýstupu, který porotu zaujal jak hodnotným sportovním výkonem tradičními lezeckými technikami, tak inspirativním filmovým zpracováním. Nejlepším dokumentárním filmem se letos stal rakouský snímek The Cave BASE Project od režiséra Geralda Salmina.
Kromě uvedených oficiálních cen porota dále udělila tři rovnocenná čestná uznání. Zajímavé je, že již zmiňovaný Gerald Salmina dostal dvě z nich, a to za filmy Memento – A Boulder Lifeline a Aoraki Ski Mountaineering. První film zaujal obrazovým ztvárněním a druhý originálním tvůrčím uchopením a zpracováním námětu, propojující sportovní výkon s domorodou kulturou Maori. Třetí čestné uznání porota udělila filmu Premeny Tatier od slovenského filmaře Pavla Barabáše za poetické filmové vyjádření obdivu k síle a kráse přírody Vysokých Tater. Tento filmař získal i Cenu města Teplic nad Metují za film Pururambo. Diváci si počtem 133 hlasů vybrali český film s anglickým názvem Welcome to Jordan Mr., který natočili Ondra Beneš a Jarda Ježek.
V rámci festivalu proběhly dvě výstavy fotografií. Adam Práza z Náchoda vystavoval koláž „Ze života pískovcového lezce“ a Petr Piechowicz z Bohumína předvedl své fotografie z Karakoramu. Na toto téma Petr Piechowicz připravil i diashow. Český horolezec Radek Jaroš promítl v sobotu večer své pásmo pod názvem „Hory shora“ ve kterém shrnul své desetileté působení v Himálaji. Igor Koller, slovenská lezecká legenda, promítnul své „Dva roky na Shipton Spire“. Krásné fotografie doprovázené vtipným slovem předvedl v neděli dopoledne Piotr Pustelnik při své přednášce „Můj horolezecký život“. Mezi pátečními pořady jistě vyčnívala beseda s třemi pány pískaři – Bohumilem Sýkorou, Františkem Čepelkou st. a Oldou Kopalem, které spojovaly zejména vzpomínky na teplickou dominantu - Hlásku. Všichni přítomní ocenili hlavně vybavení, ve kterém se v dobách o půl století dříve lezly i na dnešní dobu velice těžké cesty.
Do sportovního programu byl zařazen napínavý lezecký závod 3. kola českého poháru v boulderingu Nescafé Boulder Contest, a tradičně nedělní 11 km běh Teplickým skalním městem Bufo Cross.
Předpověď počasí na víkend byla pro organizátory děsivá ještě ve středu, ale nakonec se na 23. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují více usmívalo sluníčko než padal déšť a všichni zúčastnění si ho mohli vychutnat. Plánovaný program byl stoprocentně naplněn – ke spokojenosti organizátorů i návštěvníků. Příští, 24. ročník se uskuteční příští rok ve dnech 23. – 26. srpna 2007.

================== 2005 ===============================

======================= 2004 ================================

======================= 2003 ================================´

======================= 2002 ================================

Kontaktní adresa:
Rooseveltova 15, 549 57 Teplice nad Metují
Telefon: +420 491 58 12 07
Fax: +420 491 58 11 91
e-mail: mhff@teplicenadmetuji.cz

 









   
       
 
 
Zpet Informace Kontakty